AVhuis

AVhuis is a user-specific, multi-tenant, low cost and highly sustainable building that brings together people working in and around the audio-visual industry. Responding to a brief that called for maximum interaction and meeting opportunities between tenants, the building hosts a number of collective spaces and facilities. Some are specifically aimed at the audio-visual industry, including a studio, a preview room and a demo-reel library. Others are more general, such as a large meeting room, small pantries and a lunch area. All these facilities (except for the studio) are clustered in a volume located at the core of the building called ‘the Villa’. This volume also contains the vertical circulation system and sanitary facilities.

 
 
 
Low cost office space at the edge

Low cost office space at the edge

 
 
Shared creative space at the core

Shared creative space at the core

 

Following the cliché that the most creative ideas emerge not in an office but in a comfortable setting – in the shower, for instance, or laying on the couch – the design introduced some of this homey atmosphere to the areas where work is done. In contrast with the traditional office space, the atmosphere in the Villa is informal and each function room has a different materialization, thereby allowing tenants to escape their office environment for a while and, as a result, meet others. Meanwhile, such interaction also stimulates knowledge development and encourages links between complementary business expertise, thereby contributing to the commercial and creative success of each individual office.

 
 
IMG_4394 300.jpg
 
 
IMG_4512 300.jpg
IMG_4815 300.jpg
 
 
 
diagram+av+huis_small.jpg
 
 
Ground floor: studio space

Ground floor: studio space

First level: entrance and cafe

First level: entrance and cafe

Second level: audio recording and roof terrace

Second level: audio recording and roof terrace

 

AVHUIS

Type
Commission

Location
Breda

Year
2011

Status
Built

Client
Red Concepts

Collaborators
Hercuton

Website
www.avhuis.nl

Credits
Photography: Marcel van der Burg