C aan Zee

On a national, provincial and municipal scale, there are advanced plans for the transformation of the Dutch coastal area. Castricum aan Zee, a small beach town north of Amsterdam, is not really a priority in these plans. However, local entrepreneurs and a local developer have high ambitions and decided to take action. Space&Matter was approached to think about the future of Castricum aan Zee and to come up with a strategy for its development.

The project CaanZee explores the potential of the sea side and researches the requirements for contemporary tourism. Unlike its big brothers Scheveningen, Zandvoort and Noordwijk, Castricum aan Zee has a different dynamic that prevails: a laid-back vibe. A distinctive quality much appreciated by its current visitors. No flashy iconic buildings, casinos or theme parks but bottom-up, small-scale initiatives that value nature and respond to the needs of their guests; slow-tourism in harmony with its ecology. This is based on the cooperation between a network of local parties, new entrepreneurs
and developments.

 
DSC_9806.JPG
Plattegrond_1000.png

 

Space&Matter designed a number of interventions that go hand in hand with the existing qualities and landscape; a lookout tower as a new landmark for the area, an alternative route from the train station, a robust pier for relaxing, a sustainable hotel for long-term visits, a beach pavilion and an exhibition space to combine art and nature. All of which are designed with the necessary parking facilities for cyclists. The various interventions are connected through a recognizable form, branding, sustainability, (natural) material and color use. Newly designed pedestrian paths connect the different points of interest and invite the visitors to explore the surroundings. The proposed plan encourages an even spread of tourism across the area and therefore, the impact on nature remains balanced.

 
 

C AAN ZEE

type
comission

location
Castricum aan Zee

year
2015

status
in progress

client
Biesterbos

collaborators
Linda Hogeweg
Joelle Wall