Common Fence

Space&Matter designed a temporary intervention for the undeveloped site of the former industrial Groenoord area, Leiden.

Undeveloped land is often imagined as an inaccessible, empty stretch of brownfield, surrounded by fences to keep intruders out. Yet these very same elements are also to be found in the construction of pavilions which are instead intended to include people rather than keep them out. By reinterpreting the function of the materials, we reclaimed a piece of wasteland for public use, stimulated by local initiatives over a period of two weeks. 

The pavilion formed a pivot point between three areas: the existing residential part of Groenoord, the new neighbourhood and the centre of Leiden. The spatial design created tension between public and private and between intimate and open. The separation between inside and outside creates the atmosphere of interior space, a room that invites interaction. It is a public space that compensates for the lack of squares, parks and terraces in the area. The surrounding residents can make the space their own through this small-scale initiative, whether this is done for a small group of neighbours or to attract people from the entire district.

 
COMMONFENCE_diagram.jpg
 
 

COMMON FENCE

Type
Platform design

Location
Groenoord, Leiden

Year
2013

Status
Completed

Client
Platform
Openbare Ruimte POR

Collaborators
Carolien Ligtenberg

Sponsors
Ymere
Heijmans
Ouwerhand
Smits Rinsma
City of Leiden