Object ONE

“Verwarring hoort bij het Havenkwartier”. Een citaat uit de prijsvraagdocumenten die het vertrekpunt zijn geweest voor het ontwerp van ons Smartframe. Feit is dat bij ontrafelen van verwarring vaak de eenvoud van de structuur de beste basis is om tot ontplooiing of ontwikkeling te komen. De kracht van de eenvoud, om van daaruit maximaal flexibel en gestructureerd het proces van Object One in te kunnen zetten.

 

De doelgroep die wij voor ogen hebben is bij uitstek een groep die flexibiliteit en diversiteit even belangrijk of misschien nog wel belangrijker dan de woning zelf vindt. Het Smartframe moet daarbij bijdragen aan hun behoefte aan passie, creativiteit en zelfontplooiing. Een woonomgeving waar cultuur, gemeenschap en ondernemerschap kunnen ontstaan. 

De basis dient aantrekkelijk en robuust te zijn. Dat wil zeggen, een degelijke constructie die de optimale flexibiliteit voor de toekomstige bewoners kan dragen. 

OO.png
 
OO.png
 

Kaveltypes

Object One kan het best omschreven worden als een stapeling van vrije kavels. Toekomstige bewoners kunnen kiezen uit drie kaveltypes: enkellaags kavels waar een woning van 2,80 meter vrije hoogte gebouwd kan worden, dubbellaags kavels voor woningen van 5,80 m vrije hoogte en dakkavels met een schuine kap voor zonnepanelen.
 

Vrij indeelbaar

Mensen zijn geheel vrij om met een eigen architect en bouwpartij hun eigen woning binnen het Smartframe te ontwerpen en te realiseren. Zij kunnen echter ook kiezen uit een aantal basisontwerpen die met een vaste bouwprijs in diverse afmetingen en afwerkingen door de ontwikkelcombinatie worden aangeboden. Deze ‘standaard-units’ worden casco opgeleverd zodat bewoners vrij zijn hun interieur te maken zoals zij willen.

Screen Shot 2017-03-09 at 16.04.02.png
 
BK.png
 

Levendigheid

Om de levendigheid in het gebied te stimuleren wordt bovenop de parkeerdoos een opgetild maaiveld gerealiseerd. Door multifunctionele trappen aan weerszijden van het gebouw hebben mensen vrij toegang tot dit ruime houten dek. Vanuit hier is een goed uitzicht over het water van het Havenkwartier. Op het dek staan vaste zitmeubels en een ping-pong/picknicktafel waardoor er ook tijdens een regenbui droog gegeten of buiten gespeeld kan worden. 

 

Beeldkwaliteit

Een deel van de constructie wordt weggewerkt in de woning of mee-ontworpen in het ontwerp. Door buitenruimte in de corridors mee te ontwerpen creëren we automatisch openheid en licht in het gebouw. Ongeacht de keuzes van de bewoners t.a.v. hun woningen, bepalen we daarmee een groen/open en speels gebouw dat uitnodigend is om naar te kijken.

 
publicspace (1).jpg
OO.png
 

OBJECT ONE

type

competition

location
Deventer

year
2017

status
1st prize

collaborators
Hegeman Ontwikkeling
Phi Vastgoed BV
Lucassen bouwconstructies