Spectrum, renamed De Omval, is our winning contribution to a development competition organised by the City of Amsterdam. This multifunctional building composed entirely of wood is wrapped around the iconic cafe De Omval, thereby honouring the area’s rich history while also giving it a new future. What makes this project extra special is the fact that the real estate development and construction management will be done by companies directly linked to Space&Matter. We break ground in 2023 and can’t wait to get started.
De Omval
A mixed-use building that honours De Omval’s rich history
Mixed use spaces,Participatory design,Innovation,Community,Sustainability,Circular,Open Building,Wood,Architecture,Transformation,Urban development,Urban plan
A polluted plot in Amsterdam was transformed into an urban oasis through a community-driven development. In 2012, together with a diverse group of architects, sustainability experts and members of the community, we put forward a regenerative concept for the former shipyard De Ceuvel Volharding. An ecohub for creative and social enterprises, De Ceuvel provides visitors with a unique experience from the moment they first lay eyes on its buildings: beautifully retrofitted houseboats placed on the land, surrounded by soil-cleaning plants and connected via a winding jetty.
De Ceuvel
A playground for innovation
Mixed use spaces, Transformation, Biodiversity, Circular, Community, Innovation, Participatory design, Regenerative, Sustainability, Architecture, Feasibility study, Spatial Design, Transformation, Urban plan
This renowned circular neighbourhood was initiated and developed by a group of enthusiasts with a shared dream: to build a sustainable, close-knit community on the water. The initiators of Schoonschip commissioned Space&Matter to develop an urban plan, and together with a team of multidisciplinary experts and future residents, we designed the urban plan, plot passport and smart jetty that unite this inspiring community.
Schoonschip
A sustainable floating community
Neighbourhood, regenerative, innovation, circular, community, participatory design, sustainability, floating, feasibility study, urban plan
The Urban Tree Village offers a solution for how we might accommodate and encourage co-living in cities where space is limited. A group of citizens asked us to investigate the importance and possibilities of co-living in an increasingly individualistic society, on the one hand, and conceptualize an (architectural) solution for this trend, on the other. As a result, we delivered the Urban Tree Village: a concept for a community-based highrise in which residents are spread out across four distinct blocks and share bespoke facilities. By blending together sustainable design and shared living principles, the Urban Tree Village sends a hopeful message to those who are working to address polarization, loneliness and climate change in cities.
The Urban Tree Village
A village in the sky
Residential building, circular, community, sustainability, wood, architecture, spatial design, trendreport, spatial vision, innovation, research
SWEETS hotel offers a radical new way to experience Amsterdam. We transformed 28 unused and redundant canal-side bridge keeper's houses into an award-winning, one-of-a-kind hotel. Due to the centralisation of bridge control, Amsterdam’s bridge houses became redundant. SWEETS hotel repurposes this industrial heritage turning the bridge houses into independent suits with unique interiors, all designed with the architectural history of each of these tiny buildings in mind.
SWEETS Hotel
One hotel, 28 bridge houses
Hospitality, Innovation, Transformation, Spatial Design
Firmly embedded in the historic Nimmerdor forest in Amersfoort, Common Woods redefines what it means for people to live in harmony with nature. We designed this visionary neighbourhood and all 56 circular homes in it with an eye for existing ecology, social inclusion and high quality of life. Each home and the neighbourhood as a whole is surrounded by a nature reserve rich in history and biodiversity and is designed based on the wishes of residents. It is set to be the most sustainable neighbourhood in Europe to date.
Common Woods
Redefining what it means for people to live in harmony with nature
CPO Building, House, Neighbourhood, Residential building, Circular, Biodiversity, Community, Participatory design, Sustainability, Wood, Urban development, Spatial vision, Architecture
We transformed the roof and sixth floor of De Schilde, a former Philips factory in The Hague, into one of Europe's largest urban farms. The Swiss company UrbanFarmers (out of business since 2018) commissioned us to complete the design for their second rooftop farm. The construction consists of a 1200 square meter greenhouse on the rooftop and 900 square meters for fish cultivation on the floor below. Together, the two areas create a perfect symbiotic system for the production of fish and vegetables in the city.
Urban Farmers
Greenhouse in the sky
Mixed use spaces, Transformation, Hospitality, Circular, Regenerative, Spatial vision, Urban development
Space&Matter joined forces with future tenants to design WLG: an eight-story building composed of 31 apartments of various sizes and layouts, so-called Smartlofts. This building is part of a cluster of three community buildings we designed for the City of Amsterdam, which sought to challenge traditional, top-down construction processes in a pilot project. By involving residents throughout the entire design process, we deliver a place that people actually want to live in. WLG is filled with great neighbours and good people, and we like to think that the architecture has been the catalyst for this outcome.
WLG Smartlofts
Designing a place where people actually want to live
architecture, community, participatory design, residential building, CPO building
Designed according to Open Building principles, Object One is a multi-residential building with a structural system that accommodates and encourages changes throughout its lifespan. With a stack of free lots connected via a so-called Smartframe, Object One’s future residents can choose from three unit types and customise their homes to their hearts’ desire. A plot passport ensures that the building feels unified despite architectural differences. The end result? A dynamic building in which culture, community and entrepreneurship freely flourish.
Object One
A multi-residential building designed to change
residential building, open building, community, innovation, sustainability, architecture
New York City and Amsterdam face similar challenges: a lack of affordable housing, increasing social inequality and the effects of climate change, to name just a few. In one attempt to formulate solutions to these issues, the Center for Architecture in New York and the Amsterdam Centre for Architecture (ARCAM) organised an international collaboration and design exhibition, Glimpses 2040. The two design organisations commissioned Space&Matter to contemplate the future of dwelling in the Slotervaart area in Amsterdam. In response, we imagined what it would be like if an entire neighbourhood were built up by clustering together groups of people into interest-based building blocks, joined together by collective courtyards.
Glimpses
Envisioning the future of living in Amsterdam
Research, Architecture, Community, Innovation
Space&Matter partnered with 51N4E and Laisne Roussel to envision and design the transformation of Oostenburgereiland, an industrial site in the centre of Amsterdam. First purchased by the Dutch East India Company (VOC) in 1661, Oostenburgereiland has a rich industrial past. This upcoming neighbourhood is defined by its rough and tough character, an identity we focused on preserving in the design of a residential complex of 24,000 square metres. As lead architect, we aligned visions and designed four out of the eight highrises, so-called Zeebonken, a reference and homage to the site’s naval, voyeuristic past. Taken together, these eight structures, their lively plinths and ubiquitous greenery form an intimate neighbourhood where the industrial past never feels very far away.
Oostenburgereiland
A neighbourhood where everybody feels at home
architecture, circular, community, neighbourhood, transformation
JFK Smartlofts is about giving new meaning to existing structures. Together with future inhabitants, we transformed a former municipal district office into a multi-residential building filled with 36 distinct Smartlofts and various shared spaces. These Smartloft apartments are characterised by their efficient layout: with minimal circulation space and no separation of functions, the residents are free to define and adapt the infill of their homes however they please.
JFK Smartlofts
Transforming a municipal district office into an open, residential building
Transformation, Open Building, Innovation, Architecture, Residential building, Participatory design
Wij_land is a pioneering self-build collective. We brought together a group of self-proclaimed “pragmatic idealists” and guided them in designing their dream home: a climate-neutral, rainproof multi-residential building made up of low-maintenance and nature-friendly materials. Residents can choose between multiple types of customisable dwellings and determine the infill of the five shared spaces.
wij_land
Rethinking the way we live together
residential building, community, circular, participatory design, sustainability, wood, architecture, feasibility study, spatial design
ZEE Smartlofts is about honouring the old while celebrating the new; it’s about connecting self-expression and community. In collaboration with a building group composed of fourteen households, we transformed the Oude Modeschool, a former fashion school building in the east of Amsterdam, into twenty-five Smartloft apartments. While the infill of each of these apartments is unique, designed by the people living in them, residents are connected via shared spaces they helped design.
ZEE Smartlofts
Honouring the old while celebrating the new
Residential building, Community, Participatory design, Sustainability, Architecture, Transformation, Spatial Design
Beekkwartier is a dynamic, playful and highly sustainable neighbourhood that seamlessly connects over 100 homes to a new ecological district in Roosendaal. We delivered an urban plan that mirrors and accentuates the distinct living preferences of future inhabitants, whilst also ensuring that the neighbourhood as a whole feels inclusive and complete. Green pathways unite the neighbourhood’s three blocks and invite residents to explore nature.
Beekkwartier
113 homes in a new ecological district
neighbourhood, community, biodiversity, sustainability, urban plan, spatial design
For the first time ever, the City of Amsterdam has given local citizens and stakeholders the opportunity and responsibility for the design of an entire neighbourhood: Klaprozenbuurt. We joined forces with BETA architects and B+B landscape architects to develop and execute a comprehensive participatory design process that culminated in a broadly supported masterplan. In the coming years, this industrial area will be transformed into a vibrant, densified part of the city with ample living, recreational and work opportunities. Over 2,200 new homes - 40% social, 40% mid-priced and 20% private housing - will be built by 2035.
Klaprozenbuurt
A neighbourhood designed by residents
Neighbourhood, Mixed use spaces, Transformation, Community, Participatory design, Biodiversity, Urban development, Urban plan, Masterplan
Situated in the heart of the upcoming August Allebéplein neighbourhood in the west of Amsterdam, August&Ally is a thoughtfully designed multi-residential building. It contains twenty affordable apartments for senior citizens and shell-state spaces for socially-conscious hospitality entrepreneurs on the ground floor. Designed in collaboration with future tenants and according to Open Building principles, August&Ally functions as both a social and environmental focal point. The presence of small businesses, a shared living room, integrated spaces for local flora and fauna and both sunny and shady terraces to choice from add liveliness to the building and its surroundings.
August&Ally
The future of August Allebéplein
Architecture, Circular, Community, Residential Building, Participatory Design
How do you transform a monofunctional business district into a vibrant, future-proof residential area? Brettenbuurt is our answer to this increasingly common and relevant question. Together with a diverse team of (landscape) architects, sustainability experts and project developers, we designed the Brettenbuurt. This rainproof, circular mixed-use building is composed of six different units, each with its own housing typologies, shared spaces and ubiquitous greenery.
Sloterdijk Kavel N
Creating a circular community in a business district
Residential building, Circular, Mixed use spaces, Participatory design, Architecture
The City of Kerava invited Space&Matter to develop an urban framework and circularity toolbox that would allow them to transform an underdeveloped site of approximately 80 hectares into a thriving neighbourhood, exhibition site and Living Lab in one. We conducted research, visited the site and hosted a series of in-person workshops to gain a thorough understanding of the local culture, environment and the needs and wishes of Kerava’s citizens. The site will first be transformed into the site for the annual Housing Fair in 2024, a national exposition that showcases the newest, most innovative concepts, designs and developments in the housing industry. After the Housing Fair, this area will become a home for some 2,000 people who will take up residence in a pioneering neighbourhood where the principles of the circular economy are continuously explored, tested and implemented.
Kerava Masterplan
Housing Fair, Living Lab and neighbourhood in one
Community, Circular, Innovation, Masterplan, Urban plan, Neighbourhood
Taking cues from Kerava’s historical, cultural and educational context, we designed three spatial scenarios for the expansion and redevelopment of Kerava Central School. Situated in the heart of the city, we looked for ways of highlighting the school’s past, present and future while simultaneously increasing its presence in the community. Each design is adaptable and open to accommodate the changing, diverse needs of educators and students and includes a large, lively playground that provides sunlight and access to outdoor (learning) activities.
Kerava Central School
From school to city playground
architecture, community, neighbourhood, transformation, strategic design
Water voor Wonen is an innovative concept that offers a holistic, future-proof solution for two related but previously unconnected problems: the housing shortage and the storage of excess surface water on farmland. For a competition organised by the province of Noord-Holland, we propose that farmers, in exchange for storing water on their land, should be given the rights to develop carbon neutral, floating houses on this newly created water surface.
Water voor Wonen
Rethinking the future of the Dutch polder
Floating, residential building, circular, architecture
The City of Amsterdam invited Space&Matter to help develop a comprehensive and sustainable strategy for the redevelopment of Buikslotermeerplein. We involved diverse urban experts, stakeholders and local citizens to develop a strategy for the redevelopment of this shopping area in the North of Amsterdam. The masterplan and the process to deliver it has the purpose to transform a grey, monofunctional shopping mall area into a sustainable, vibrant and highly liveable city centre in Amsterdam’s northern periphery.
Buikslotermeerplein
From mall to mixed-use neighbourhood
Neighbourhood, Sustainability, Community, Innovation, Participatory design, Masterplan
No projects found with these filters